EkonomiHaber-YorumŞehirYaşam

Asırlık hayaldi: Ovit Tüneli Kuzeyle Güneyi bağladı

“Ovit geçidi sıradan bir tünel değil”

Türkiye’nin 138 yıllık bir hayali gerçek oldu: Ovit Tüneli hizmete açıldı. Asırlık hayaldi: Ovit Tüneli Kuzeyle Güneyi bağladı; Türkiye’nin Kuzeyi ve Güneyi Ovit Tüneli sayesinde kesintisiz birleşmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1880 Kalkınma Planı’nda yer alan Ovit Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

Ovit Tüneli Kuzeyle Güneyi bağladı

Allah’ın yardımı, milletin desteği ile bugün Türkiye için önemli bir eseri daha hayata geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Ovit Dağı’nın zorluğunu Rize ve Erzurum halkı gayet iyi bilir öyle mi? İyi bilir miyiz? Kışın tüm uğraşlara rağmen aylarca buralar trafiğe kapalı mıydı? Şimdi bundan sonra bir gidiş, bir geliş ve bu tünelin uzunluğu ne kadar? 14 kilometre bu tünelin uzunluğu. Ovit geçidi herhangi bir tünel değil, aynı zamanda bu geçit Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkas’ya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle stratejik öneme sahip.” diye konuştu.

“1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur ama yapılamamıştır”

Türkiye’nin kuzey güney ulaşım hattının da başlangıç noktasında bulunun Ovit geçidini bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre Ovit dağına tırmanıp sonra da 10 kilometre inerek geçmenin mümkün olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kendisi zaten zorlu olan bu güzergah kışın aşılmaz hale gelmişti. Biz bu projeye ilk başladığımızda bazıları ne diyordu ‘hayal, burayı yapamazlar.’ Yaptık mı, bitirdik mi? Çünkü 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur ama yapılamamıştır.

“2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni işte bugün sizlerin emrine sunuyoruz. Tünelin hizmete girmesiyle bu yıl inşallah nasıl ki hiçbir sıkıntı yaşamadıysak, yol da 4 kilometre ne oluyor? Kısalıyor.

Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için bölgenin ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak. Bu açılışı Türkiye’nin seçim arifesinde olduğu bir zamanda yapıyoruz. 24 Haziran’da seçim var mı? Var. Ovit Tüneli’nin inşa hikayesi ile ülkemizin kalkınma hikayesi aynıdır.”
***

Karadeniz bölgesinde yer alan şehirleri, İç Anadolu bölgesinde yer alan şehir ve yerleşim merkezlerine bağlamasının ve Türkiye’nin güney bölgelerini Karadeniz’e ve Kafkasya’ya kesintisiz ulaşımını sağlamasının yanında, Türkiye’nin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlaması açısından da Ovit tüneli önemli bir proje olarak değerlendiriliyor.

OVİT TÜNELİ’NE DAİR BAZI ÖNEMLİ BİLGİLER

Başbakanlık’a bağlı Osmanlı arşivi kayıtlarındaki bilgilere göre, Abdülhamit döneminde düzenlenen 1880 yılına ait Osmanlı Devleti’nin kalkınma planlarında yer alan tünel projesinin tamamlanması ile 138 yıllık hayal gerçekleşti. Tünel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ulaşıma açıldı.

Ovit Dağı Tüneli, Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkinde bulunan Ovit Dağı Geçidi’nin kara yolu tüneli ile geçilmesini hedefleyen bir ulaşım projesidir. Ovit Tüneli projesinin toplam uzunluğu 14,346 kilometre olup bunun 1,710 metresi aç-kapa, 12,636 metresi ise tünel kazısı olan proje Türkiye’nin en uzun tüneli, Dünya’nın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olarak kayıtlara geçti.

OVİT TÜNELİ NEREDE BULUNUYOR?

Bu proje ile, Kasım ile Nisan ayları arasında yoğun kar yağışı sebebiyle trafiğe kapanan İkizdere-İspir arasındaki 2600 rakımlı Ovit Dağı Geçidi’nin bütün sene boyunca trafiğe açık olması hedeflenmektedir.

Rize’de ilk kez kullanıma açılan Ovit Tüneli, şimdiden sürücülere umut oldu. Rize-Erzurum karayolu İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı’nda kar yağışı ve tipi senenin neredeyse yarısında etkisini sürdürüyor ve trafikte seyreden araçlara geçit vermiyordu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir