EkonomiHaber-Yorumİlginç yerlerKültürŞehirTarih ve Medeniyet

Mardin’in taşı toprağı altın oldu

Bir zamanlar İstanbul için söylenen “taşı toprağı altın oldu” sözü, artık Mardin için söyleniyor; Mardin’in taşı toprağı altın oldu deniliyor şimdilerde… Mardin’de turist sayısının artmasıyla butik otellere rağbet artınca, ünlü Mardin evleri altın gibi kıymetlendi. 7 bin yıllık tarihi kentte başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşan Mardin evlerine paha biçilemiyor.

mardinev

İnanç ve kültür turizmi kapsamında dünyanın gözde merkezi haline gelen Mardin’de artan butik oteller evlerin fiyatına yansıdı. 10 yıl öncesine kadar 25 bin TL’ye satılan eski taş evlerin fiyatı 1 ile 2 milyon dolar seviyesine ulaştı. Tarihi Mardin’in antika taş evleri şimdiden cep yakmaya başladı. Uzmanlar, bu artışı, Mardin’de son yıllarda gelişme gösteren inanç ve kültür turizmine bağlıyor.

Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan insanların bir arada hoşgörü içinde yaşadığı Mardin, şimdi bu çok kültürlülüğü turizme yansıtmaya başladı. İnanç ve kültür turizminde yaşanan gelişme eski taş evlerin ve binaların değerini kısa sürede yükseltti. 2004 yılında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Mardin’de başlattığı dinler arası diyalog çalışmalarının da bu turistik faaliyete etkisi oldu. Ardından, aynı yıl içinde İngiltere Prensi Charles‘ın buraya gelmesi Mardin’in yurt dışındaki tanıtımına ciddi katkı sağladı.

Tarihi kentte çekilen sinema ve diziler Mardin’i adeta film platosuna çevirerek turizme önemli destek sağladı. Mevzu bahis olan gelişmeler sebebiyle Mardin’e son 5 yılda gelen turist sayısında büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl bir milyon civarında turistin geldiği Mardin’e bu yıl 1.5 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist gelmesi bekleniyor. Yetkililer, önümüzdeki yıl bu sayının iki milyonun üzerine çıkmasını hedefliyor. Son 8 yılda Mardin’i 4,5 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

mardinev1

MARDİN, KUDÜS VE VENEDİK’İ GEÇTİ

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, farklı inançlara mensup kişilerin aynı ‘şarkı’yı söylediği kente olan ilginin eski ve yeni binaların değerini artırdığını vurguladı. Son 5 yıl içerisinde, yeni binaların değeri üç kat, eski taş binaların değeri ise on kat artış gösterdi. 2002’de 50 bin liraya satılan herhangi bir taş evin değerinin bugün 1 milyon TL’ye kadar çıktığını belirten Ayvaz, altyapı, konaklama ve ulaşım sorunlarının halledilmesi ile birlikte Mardin’in dünyanın önemli inanç merkezlerinden biri olacağını söyledi. 10 yıl önce fiyatları 10 bin dolardan başlayan evlerin fiyatının şimdi bir milyon dolardan satışa çıktığını hatırlatan Ayvaz, “Hedef, yılda 5 milyon turisti Mardin’e çekmek. Bunun için önümüzdeki 5 yılda hedef Mardin’de 50 butik otel, 10 büyük otel olmak üzere 10 bin yatak kapasitesine ulaşmaktır. Dünyanın bir çok ülkesinden yatırımcılar Mardin’de otel açmak için sıraya girdi. En son olarak Dubaililer Mardin’de 7 yıldızlı otel açmak için bize başvurdular.” diye konuştu.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise Türkiye’nin turizm alanında en çok gelişen iller arasında Mardin’in birinci sırada olduğunu söyledi. Ayanoğlu, “Mardin’deki turizmin gelişmesi ve bölgeye gelen huzur ve güven yanında son iki yılda başlattığımız Kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte Mardin evleri milyon dolarları aştı. Yerli ve yabancı yatırımcılar Mardin’de butik oteller açmak için sıraya girmiş durumda. Şu an 20’ye yakın butik otel açıldı. Bu da ister istemez evlerin fiyatının milyon dolarları aşmasına neden oldu. Mardin, artık dünya şehri oldu. 2014 yılında UNESCO’ya yapacağımız başvuru kabul edilirse, Mardin, dünyanın marka kenti olacaktır.” şeklinde konuştu

EMLAKÇILAR DA ŞAŞKIN

Mardin’de son yıllarda tarihî evlerin fiyatının trilyonları bulması en çok emlakçıları şaşırttı. Son 8 yılda Mardin’de bulunan tarihî evlere zengin iş adamları tarafından yoğun ilgi gösterildiğini belirten emlakçılar, Mardin’in turizm alanında son 8 yılda yaptığı patlamanın en çok butik otel yapılmak amacıyla satın alınan evlerin sahiplerine yaradığını söylüyorlar.

Verdikleri bilgilere göre, bir zamanlar 20 bin TL’ye satışa çıkarılan evler şimdi 1 – 2 milyon dolar arasında fiyatlarla alıcı buluyor. 2000 yılına kadar ev sahipleri evlerini çok ucuza satmalarına rağmen alıcı bulamazken, şimdi trilyonluk rakamlar havada uçuşuyor. Kentteki butik otel modası, tarihî taş evlerin fiyatını altın değerinde patlattı.

Alıntı

Kaynak : Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir