EdebiyatEtkinliklerHaber-YorumKitap DünyasıKültürSanatŞehirSTKYaşam

Eskader Edebiyat Ödülleri Verildi

ESKADER Ödülleri vefa borcudur… Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) Kültür Sanat Ödülleri, kültür sanat camiasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği muhteşem bir törenle sahiplerine kavuştu. Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’ndeki törene yüksek katılım oldu. Eskader Edebiyat Ödülleri Verildi Edebiyatın sanatın kalbi Ali Emiri Kültür Merkezi’nde attı.

eskader_odul_toreni_2014

ESKADER’in her yıl tekrarlanan ödül heyecanı, bu yıl da günümüzün yaşayan değerlerini bir araya getiren güzel bir törenle yaşandı. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin geçen yılın sonunda kamuoyu ile paylaştığı ve 31 dalda verilen ödüller için yapılan tören,  Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 26 Nisan Cumartesi günü gerçekleşti.

Her yıl gibi bu yıl da tören, pek çok usta şair, yazar, sanatçı ve bilim adamının katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu ve benzersiz hâtıra kareleri kültür tarihimizdeki yerini aldı. Ödül alanlar arasında Çiçek Derman, Bestami Yazgan,  Dr. Cezmi Bayram, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Osman Suroğlu,  Gönül Paçacı, Orhan Alimoğlu, Mustafa Özdamar, Mehmet Türker Acaroğlu, Dr. Cahit Öney ve M. Necati Demirtaş da vardı. Takdimini Mehmet Şahin’in yaptığı törenin başında konuşan ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım şunları söyledi:

Muhteşem kültürümüzün ve engin sanatımızın toplumumuzda karşılığını bulma çabası

“ESKADER bir gönül yolculuğu, bir gül koşusudur. Değerlerimize sahipleniş, medeniyetimizi anlama ve idrak hareketidir. Muhteşem kültürümüzün ve engin sanatımızın toplumumuzda karşılığını bulma çabasıdır. Nesillerin buluşmasıdır. ESKADER Ödülleri de bir vefa borcudur.

Altı yıl önce kurulan derneğimiz, bugüne kadar yüzlerce faaliyete imza attı, bir çok mühim programı gerçekleştirdi. Bunları ayrıntılı olarak aktarmayacağım. Sadece bir teşekkürü ifade etmem gerekir ki, bu çalışmaların ve faaliyetlerin gerçekleşmesinde bir çok kuruluşun ve kişinin gayreti vardır. Bu bir ekip işidir. ESKADER’e gönül veren 800’e yaklaşan üyemiz, hız tempomuzu artırmıştır. Ve bilhassa başından beri yönetimde görev alarak koşturan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bütün bu güzellikler onlar sayesinde gerçekleşmiştir. Sağ olsunlar, var olsunlar.”

Program ESKADER’i tanıtan bir filmin gösterimi ile başladı ve ardından Fırat Kızıltuğ verdiği mini konser ile dinleyicileri mest etti. Sırasıyla ödüllerin takdim edilmesinin ardından hâtıra fotoğrafları çekilerek program sona erdi.

Ödül alanlara plâketlerini Prof. (hc) Uğur  Derman, Orhan Alimoğlu, Servet Kabaklı, Dr. Metin Eriş, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Fırat Kızıltuğ, Dursun Gürlek, Necip Dinç, Yard. Doç. Dr. Erol Ülgen, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, Muhterem Yüceyılmaz, Yusuf Dursun, İsmail Güneş, Aysen Akdemir, Mehmet Köşker, Muammer Erkul, Dr. Hüseyin Emin Öztürk, Nevzat Bayhan, Gazanfer Sanlıtop, Fahri Tuna, Mustafa Kılıç ve diğerleri verdiler.

EDEBİYAT ÖDÜLLERİ VERİLİRKEN 4 SERGİ BİRDEN GEZİLDİ

Törenden sonra, “ESKADER 2013 Ödülleri Sergisi”, “ESKADER Faaliyetleri Sergisi”, “Osman Suroğlu Sergisi” ve “Vehip Sinan Sergisi”ni gezen misafirlere, kitap ve dergilerden oluşan bir hediye paketi verildi. Bu arada uzun zamandan beri bir araya gelemeyen kültür sanat camiasının temsilcileri de tören vesilesiyle hasret giderip bol bol sohbet ettiler, hâtıra fotoğrafları çektirdiler.

eskader_odul_toreni_2014_s1

KÜLTÜR DÜNYASININ NABZINI TUTAN ÖDÜLLER

ESKADER Ödülleri 2013 yılının Aralık ayında Çemberlitaş Basın Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklanmıştı. Buna göre Feyzi Halıcı “Özel Ödül”e lâyık görülürken “Üstün Hizmet Ödülleri” Mehmet Türker Acaroğlu, Dr. Cahit Öney ve M. Necati Demirtaş’a verildi. Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman Rikkat Kunt Hoca Hanım ile “Klâsik Türk İslâm Sanatları”; Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar Abdülbaki Gölpınarlı ile “Biyografi”; Prof. Dr. Bilge Ercilasun ise Edebiyat Tarihi ve Tenkit kitabıyla “İnceleme” dalındaki ödülleri almaya hak kazandılar.

Şiirde Ayşe Sevim, hikâyede Recep Seyhan, romanda ise Leyla Karaca eserleriyle bu dallardaki ödüllerin sahipleri oldular. En iyi dergi İtibar, en iyi yayınevi olarak Büyüyen Ay seçildi. 2013’ün en iyi filmi “Üç Yol”, en iyi tiyatro eseri ise “A’mâk-ı Hayal” olarak ilân edildi. Edirne Valiliği, Bitlis Valiliği ve Yunus Emre Enstitüsü kültürel hizmetleriyle ödüllendirilenler arasında. İhsan Işık, Dr. Cezmi Bayram, Prof. Dr. İsmail E. Erünsal, Bestami Yazgan, Nâzım Payam, Tacettin Diker, Mustafa Özdamar, Hasan Başpehlivan, Osman Suroğlu, Muhsin İlyas Subaşı, Gönül Paçacı ve İsmail Bilgin değişik dallardaki mükâfatların sahipleri oldu. ESKADER 2013 Ödülleri’ni almaya hak kazananların tamamının isimleri ve eserleri şöyle:

KİMLERE HANGİ DALDA ÖDÜL VERİLDİ?

Ansiklopedi: İhsan Işık (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, Elvan Yayınları)
Araştırma: Prof. Dr. İsmail Erünsal (Osmanlılarda Sahaflar ve Sahaflık, Timaş Yayınları)
Biyografi: Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar (Abdülbaki Gölpınarlı, Ötüken Neşriyat)
Çocuk Edebiyatı: Bestami Yazgan (Çocuk kitaplarıyla)
Deneme: Nâzım Payam (Ses ve Yaz, Ötüken Neşriyat)

Dergi: İtibar Dergisi
Düşünce: Dr. Cezmi Bayram (Türk Milliyetçiliğinin Tarihi Seyri Yeni Hedefleri, Ötüken)
Temaşa Sanatı: Tacettin Diker (Karagöz Kukla Sanatlarına katkısı dolayısıyla)
Halk Edebiyatı: Prof. Dr. Saim Sakaoğlu (Türk Halk Edebiyatına katkıları dolayısıyla)
Hâtıra: Kâğıt Kokulu Yıllar (Hasan Başpehlivan, Beyan Yayınları)
Hikâye: Recep Seyhan (Güneşin Doğduğu Yerde, Okur Kitaplığı)
İnceleme: Prof. Dr. Bilge Ercilasun (Edebiyat Tarihi ve Tenkit, Dergâh Yayınları)
Karikatür: Osman Suroğlu (Karikatür Sanatına katkılarıyla)
Klâsik Türk Sanatları: Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman (Rikkat Kunt Hoca Hanım, Kubbealtı)

Kitap Yayıncılığı: Büyüyen Ay Yayınları (Yıl içindeki bütün kitaplarıyla)
Kurum: Yunus Emre Enstitüsü (Türk kültürüne katkılarıyla)
Kültür Projesi: Edirne Valiliği “Akademi Rumeli” projesiyle
Monografi: Muhsin İlyas Subaşı (Toprağın Dili – Bir Âşık Veysel Monografisi, Şiir Vakti Yayınları)
Müzik: Gönül Paçacı (Türk Müziğine katkılarıyla)
Okumaya Teşvik: Bitlis Valiliği “Doğu Okuyor” projesiyle
Roman: Leyla Karaca (Göğsündeki Gökyüzü, Ferfir Yayınları)

Seyahat: Rahşan Tekşen (Kırkbirkere İstanbul, Şule Yayınları)
Sinema: “Üç Yol” filmi (Yönetmen: Faysal Soysal)
Şiir: Ayşe Sevim (İşlenmemiş Suç, Şule Yayınları)
Tarih: İsmail Bilgin (Kut’ül Amare – Osmanlı’nın Son Zaferi, Timaş)
Tasavvuf kültürü: Mustafa Özdamar (Bütün eserleriyle, Kırkkandil Yayınları)
Tiyatro: Amak- ı Hayal (Tiyatro Nefes)
Üstün Hizmet Ödülleri: Mehmet Türker Acaroğlu, Dr. Cahit Öney, M. Necati Demirtaş
Özel Ödül: Feyzi Halıcı.

 

Kaynak : Osman Esgice  / Sanatalemi.net

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir