Bilim ve TeknolojiHayvanlarİlginç olaylar

Kuşların motoru nasıl soğuyor?

Hüsamettin Piraz / hobitat.com
***
Uçak mühendislerinin dikkatli gözlerinden kaçmayan harika özellikleri var kuşların… Mükemmel yaratılmış vücutları öyle üstün özellikler taşıyor ki, bunların pek çoğu son model süpersonik uçaklara fark atıyor adeta… Peki, Kuşların motoru nasıl soğuyor?

Uçmak üzere dizayn edilmiş kuşların vücutları inanılmaz derecede hafiftir; aynı zamanda da kuş iskeleti çok esnek ve kuvvetlidir. Normalde 7-8 kilo ağırlığı olan bir pelikanın kafatası, gagası, ayakları, kanatları ve diğer kemiklerinin hepsi sadece 650 gram kadardır. Vücudunun toplam ağırlığının çoğunu adeta uçuş motoru olarak görev yapan göğüs kasları oluşturur.

Kuşların motoru nasıl soğuyor?

Motorlu araçları biraz bilenler mutlaka bilir; radyatör motor için hayati öneme sahip bir soğutma sistemidir. Radyatörle motor arasında sürekli döndürülen su motoru soğutur ve motorun aşırı ısınma sonucu patlamasını önler. Kuşların aerodinamik vücutları içersinde motor vazifesi gören göğüs kasları uçuş esnasında öylesine ısınır ki burada bir radyatör sistemi olmasa bir kuşun belki de bir kaç dakikada ölmesi işten bile değildi.

Kuşlarda da mükemmel bir radyatör sistemi yerleştirilmiş; Akciğer ile irtibatlı hava torbaları adeta bir radyatör gibi çalışır. Vücuttaki fazla ısı ve nemi dışarı atan bir soğutma sistemi olarak işlev görür. Bu sistem aynı zamanda vücutta biriken karbondioksit gazını dışarı atıp yerine temiz oksijen gelmesini de sağlar. Bu soğutma sistemi kuş için hayati öneme sahiptir. Yüzlerce ton ağırlığındaki uçağı harekete geçirebilmek ve uçurabilmek için çok büyük bir güç ve enerjiye ihtiyaç vardır. Uçağın geçiş güzergahında oturanlar bilir, büyük bir uçak gürültüsü herkesi etkiler binlerce metre aşağıdaki evlerin içinde bile… Duyulan, uçağın devasa motorunun sesidir…
şirinevler escort

Aynı şekilde koca bir gövdeyi yerçekimi kuvvetine karşı havaya yükseltip uçmak için kuşların da çok miktarda enerjiye ihtiyaçları vardır. Elbette yerde dolaşan diğer yer hayvanları bu kadar büyük bir güce ihtiyaç duymazlar. Bu kadar enerji sarfedilip böyle büyük bir efor sarfedilirken kuşun kalbi saniyede bir kaç kez atar. Nefes alıp vermesi hızlanır, vücut ısısı da motorlarda olduğu gibi olağanüstü artar. Kırlangıçların uçuş esnasındaki vücut ısısı 44, balıkçıl kışunun 41 ve Ördeğin vücut ısısı ise 43 derecedir.

İnsanlar olarak bizim vücudumuzda 40 derece şiddetli bir hastalık belirtisi ve 42 derece ölüm demek olduğu halde uçan kuşlarda mesela kırlangıçta 44 derecelik bir vücut ısısı normal ve her gün yaşadığı sıcaklıktır. Tabi uçma esnasında aşırı efor sarfedilmesi sonucu sıcaklığın sürekli artması durumu söz konusu olacağından, yaratılışta kuşlara harikulade bir radyatör sistemi yerleştirilmiş ve vücudun soğutulması sağlanmıştır. Bu özel radyatör sistemi kuşlara güvenle uzun mesafelere uçuş imkanı sunmaktadır..

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir