Dünya dönüyorEtkinliklerHaber-YorumSanatSinema-TV

Gazze Newyork gündemine ancak böyle çıkabilir

Amerikan medyası ve Avrupa medyası Dünyadaki büyük sermayenin çıkarlarını gözeten manüplatif yaklaşımlar sergilerken, Gazze gibi, Amerika’daki zencilerin protesto gösterileri gibi, Afrika’da yaşanan ve neredeyse soykırım sınırına dayanan batılı ülkelerin “barışı sağlama operasyonları!” gibi haberler batı medyasında kendine pek yer bulamaz normalde… Gazze’de çoğu çocuk binlerce insan, hayatını kaybederken, pek çoğu yaralanır veya sakat kalırken, onbinlerce Gazzeli evleri bombardımanda yıkıldığı için evsiz kalırken batı medyası adeta görmezden geldi ve bunlar hiç olmamış gibi farklı gündemleri öne çıkardı. Tabi Dünya üzerindeki zengin ülkelerin ve büyük sermaye çevrelerinin bu konudaki talepleri doğrultusunda… Gazze ve filistinlilerin yaşadığı dram, nihayet bir film festivali ile Amerika’nın gündemine gelebildi.

ABD’nin New York kentinde, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını ve Filistinlilerin çektiği acıları konu alan filmlerin gösterime girdiği Gazze Film Festivali düzenlendi.

Mısırlı doktora öğrencisi Eman Mursi’nin öncülüğünde düzenlenen Gazze Film Festivali, New York Üniverstesinin (N.Y.U) Yakın Doğu Araştırmaları Hagop Kevorkian Merkezi ve NYU’daki Asya/ Pasifik/ Amerikan Enstitüsü’nün desteğiyle sahne aldı.

İlk gün “Gazze’nin Gözyaşları” ve “Uçan Kağıt” filmlerinin sahne aldığı festivalin ikinci gününde ise İsrail’in yaptığı saldırıların ekonomik tahribatına vurgu yapan Ayelet Heller’in yönettiği ”Çilek Tarlaları”, Abdel Salam Shehada’nin yönettiği ”Gözyaşlarının Bir Başka Çeşidi” ve İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı konu alan Fida Qishta’nın yönettiği ”Kuşlar Nerede Uçmalı” filmleri sıralandı.

FESTİVALİN AMACI NEYDİ?

Festivali düzenleyen Yakın Doğu Araştırmaları Hagop Kevorkian Merkezi’nde Ortadoğu doktora öğrencisi Eman Mursi basına yaptığı açıklamada, bu yaz İsrail’in Gazze’yi bombalayarak 2 binden daha fazla kişiyi öldürmesinin ardından bu konuda bir şey yapmak gerektiği düşüncesiyle böyle bir festivali düzenledklerini ifade etti. ABD’nin İsrail’in saldırıyla ilgili sergilediği tutumunu ”utanç verici” olarak yorumlayan Mursi, filmlerle ABD medyasında hiç yer almayan, çektikleri acılar hiç gösterilmeyen Filistinlilerin acılarını göstermeye çalıştığını belirtti.

Mursi, festivalde yer alan filmlerin, sadece belirli bir askeri operasyonu değil, aynı zamanda kuşatma altındaki hayatın fiziki, duygusal ve ekonomik etkilerini de ortaya koyduğunu ifade etti.

GAZZE’NİN GÖZYAŞLARI FİLMDE

Yönetmenliğini Vibeke Lokkeberg’in yaptığı ve İsrail’in Gazze’deki Filistinli sivillere yönelik saldırılarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren ”Gazze’nin Gözyaşları” adlı filmi izleyen pek çok izleyicinin gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

Göz yaşlarını tutamayanlardan biri olan, Demokrat Hukukçular Konseyi üyesi ve şair Gloria Blatter, ”Filmi seyrettikten sonra gözyaşlarına hakim olmak zor” dedi.

İsrail’in 2008-2009 saldırısından sonra Birleşmiş Milletler (BM) organizayonu ile Gazze’ye gittiğini belirten Blatter, orada fabrikaların yıkıldığını ve Gazze’nin güzel plajının korkunç hale geldiğini yakından gördüğünü ifade etti.

“Gazze’nin Gözyaşları” filmi, İsrail ordusunun 2008-2009 tarihinde yaptığı saldırının ardından 2010 yılında çekildi.

”ABD’DE OLANLARI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

Filmi izleyenlerden çocuk psikologu Sandy Turner da yaptığı açıklamada ”ABD’de olanları değiştirmek, İsrail’e desteğini kesmesinden emin olmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Amerikalı Turner, Gazze’deki kısır döngüden çıkılmasının yolunun, Gazze’ye olanları değiştirmekten geçtiğini ifade etti. Çocukların içinde bulundukları travmanın büyüklüğüne dikkati çeken Turner, filmde çocukların travmanın üstesinden gelmesinin herhangi bir yolu olmadığını gördüğünü ifade etti.

Turner, ”Çocukların çok ciddi bir şekilde travmaya uğradıklarını görüyoruz. Onları, sadece onlara olanları değiştirerek tedavi edebiliriz. Filmde çocukların doktor olmak istediğini ancak orada doktor olmak, avukat olmak hiçbir şeyi değiştirmiyor” diye konuştu.

”Uçan Kağıt” belgeselinin iki yönetmeninden biri olan Nitin Sawhney da çektikleri filmin Gazzeli çocukların uçurtma yapma dirençleriyle ilgili bir film olduğunu belirterek, filmin festivalde gösterilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Yönetmen Sawhney, 4 farklı dile çevrilen filmin geçen yıl Londra Filistin Film Festivali’nde de gösterildiğini ifade etti.

Nitin Sawhney ve Roger Hill tarafından yönetilen ”Uçan Kağıt” belgeseli, Gazze’deki genç sinemacılardan oluşan bir ekiple birlikte çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir