EğitimEl SanatlarıGörsel SanatlarHobilerSanat

Akrilik Boyanın özellikleri nelerdir? Akrilik Boya Nerede Kullanılır?

Akrilik Boyanın özellikleri nelerdir? Akrilik Boya Nerede Kullanılır? Akrilik boya, özellikle hobi sanatları başta olmak üzere bir çok farklı alanda kullanılan su bazlı bir boya türüdür. Akrilik boyanın ham maddesi elyaftır ve Su bazlı bir boya çeşididir. Akrilik boya, su ve pigmentte tutulan plastik akrilik reçine parçacıklarından (akrilik polimer emülsiyonu) oluşur. Su buharlaştıkça yoğunlaşır ve içerisindeki reçine parçacıkları güçlü ve dayanıklı bir boya oluşturur. Akrilik boyalar piyasada genellikle tüpler, Sprey veya cam kavanozlar halinde satılmaktadır.

Akrilik Boya Bileşenleri

Akrilik reçine

Akrilik emülsiyonların yapıldığı bir polimer. Yüksek kaliteli akrilik reçine, yüksek kaliteli polimer emülsiyonu için gerekli bir bileşendir.

Cilt

Akrilik polimer emülsiyonu, Akrilik boyanın kullanım ve dayanıklılık özelliklerini veren bağlayıcıdır.

Pigment

Çözülmeyen kuru, toz halindeki materyaller, ancak akrilik polimer emülsiyonu ile karıştırıldığında asılı halde kalırlar. Organik, inorganik, doğal ve sentetiktirler. Uygulandıkları yüzey için çok az veya hiç afinitesi yoktur. Bir boya yüzeyine pigmentler yapıştırmak ve bir boya filmine birleştirmek için bağlayıcı gereklidir.

Akrilik Boyanın Özellikleri

  • Sudan etkilenmez, görüntüsü bozulmaz.
  • Kurumuş boya yüzeyi, su ve sabun ile hafifçe silinerek, yıkanarak temizlenebilir.
  • Sıcak havada daha yumuşak olur; soğuk havalarda esnekliği azalır.

Akrilik Boya niçin tercih edilir ve Kullanılır?

Akrilik Boya önemli özelliklere sahiptir ve bu sebeplerle tercih edilir:

1) Çok çabuk kuruma özelliğine sahiptir; hızlı çalışmak ve deformasyondan korunmak isteyenler için idealdir.
2) Koku yapmaz, çok az kokusu vardır. Uzun süre boya ile çalışanların tercihi olur.
3) Yüksek düzeyde kapatıcı özelliğe sahiptir,
4) Dayanıklı ve mukavemeti yüksek bir boyadır,
5) Hijyenik ve sağlıklıdır akrilik boya…
6) Ekonomiktir, diğer bir çok boya çeşitlerine göre daha ucuz fiyatlarla edinmek mümkündür.
7) Akrilik boya kuruduktan sonra sudan etkilenmez. Boyanmış obje üzerinde suyla silinerek temizlik yapılabilir.

Akrilik boya çok çabuk kuruyan ve uygulaması kolay olan pratik bir boyadır; Bu sebeple, özellikle profesyonel sanatçılar tarafından tercih edilmekte ve bir çok alanda kullanılmaktadır. Mesela; ahşap, seramik, kağıt, kumaş, cam, kanvas, tekstil, resim sanatı hatta duvarlarda bile kullanılabilmektedir. Akrilik boya pek çok profesyonel sanatçı tarafından tercih edilmektedir; Bunun bir sebebi de, su bazlı, olması sebebiyle diğer boya çeşitlerine göre yoğun toksik yani zehirli kimyasalları içermemesi ve kokusuz denecek kadar az koku yaymasıdır.

Akriliklerin düzenlemesi ve opak olması kolaydır, yani hataları üzerinde tekrar tekrar boyayarak düzeltmeler yapabilirsiniz; ancak yağlı boyada olduğu gibi uzun süre aynı boyayı bir noktaya sürmek, üzerinde oynamak mümkün değildir; çünkü çabuk kurur akrilik boya…

Akrilik boyanın tipine bağlı olarak, resim, sanatı gibi bir çok sanat dalında ayrıca ev, ofis ortamlarında, iç veya dış mekanlarda kullanıma uygundur. Akrilik boyayı süratli bir şekilde rengi solmadan, kuruma veya çatlama yapmadan uygulamalısınız. Akrilik boyanın tek dezavantajı çabuk kurumasıdır ve bu sebeple sanata yeni başlayan amatör sanatçıların ve teknisyenlerin, başlangıçta belli bir ustalık kazanıncaya kadar kullanması pek tavsiye edilmez.

Resim sanatında Akrilik boya nasıl kullanılmalıdır?

Günümüzde akrilik boyalar özellikle profesyonel sanatçılar yani işinde uzmanlaşmış sanatçılar ve zanaatkarlar tarafından son derece yoğun olarak kullanılmaya başlanan bir resim boya türüdür. Resim sanatında akrilik boyalar çoğunlukla soyut resim çizimlerinde ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Çünkü, Akrilik boya kullanımında: renkler son derece canlıdır, boyanın hatalı kullanımda temizlenmesi kolaydır, derinlemesine perspektif gerektirmeyen ve ayrıntısı olan resim çizimlerinde çabuk kuruduğu için tercih edilir. Tabi ki akrilik boyaların özellikle sanatına hakim, üstat sanatçılar tarafından çokça tercih edilmesinin başka sebepleri de vardır. Onlara yazının ilgili bölümlerinde ayrıntılı olarak değinilecektir.

Resim Sanatında Akrilik Boya Teknikleri

Akrilik boyaları kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de; renk geçişkenliğinin yani boyaların birbirine karıştırılarak yeni renk elde etme özelliğinin yağlı boya kadar iyi olmadığının bilinmesidir. Akrilik boya kullanılırken bilinmesi gereken hayati önemdeki diğer bir konu; akrilik boyanın obje üzerine sürüldükten yaklaşık on dakika sonra kurumaya başlayacağı ve bu aşamadan sonra boyaların birbirine karışmayacağıdır. Bu çabuk kuruma özelliği bazı durumlarda avantaj olurken, bazen de yavaş ve detay çalışmak gerektiğinde istediğiniz gibi çalışmalar yapmanıza mani olabilir.

Akrilik boyalarla çok karmaşık boya karışımları yapmaya çalışmak olumsuz sonuçlanabilir !

Akrilik boyalar ile bir resim yapmaya başlamadan önce yapılacak resim kurgusunun kafanızda tam olarak şekillenmiş olması zaruridir. Çünkü tabloyu yapmaya başladıktan sonra üzerinde düşünmek veya konuyu değiştirmek pek mümkün olmaz.

Zira akrilik boya çok çabuk kurur. Yağlı boyalar hata yapılan yerlerde resim üzerinden tinerle silinebildiği halde, akrilik boyalar su bazlı olmasına karşın resimden silinemez. Ancak tuval üzerinde sürdüğünüz boyaları hata yapılan  yerleri silmek yerine üzerine tekrar bir katmak akrilik boya sürerek kapatmak zorunda kalırsınız. Tabi ki bu durum da resim üzerinde kabarık bölgeler oluşmasına sebep olur.

Akrilik boyalar ile yoğun detayların ve renk geçişlerinin olduğu klasik dönem tablo gibi bir resimler çizmek gerçekten kolay değildir. Çünkü boya hızla kuruduğu için ince detaylar üzerinde yoğun çalışmak için yeterli zaman yoktur.

Akrilik boyalar genellikle abstre yani soyut tablo yapan sanatçılar tarafından tercih edilip kullanılır. Zira soyut resim çalışmaya çok uygundur.

Akrilik boya ile resim yaparken hata olan bölgeler nasıl düzeltilir? Tuval yüzeyine sürülen boya kuruduktan sonra silerek temizlemek imkansızdır. Resimde hatalı bölgedeki boya henüz kurumamışsa, ılık su ve sünger ya da bez ile silenebilir. Ayrıca İzopropil alkol, toluen ve aseton vb. gibi kimyasal çözücüler kullanılarak daha etkili silme işlemi yapılabilir. Kimyasal çözücüler kullanılarak boya silme işlemi denenebilir ama bunlar da kesin çözüm sağlamaz. Kısmen kurumuş boyalar temizlenebilir fakat tamamen kurumuş boya kalıntıları tuvalde kalır. Kabarık hale gelmiş akrilik boya silmek için uygulanabilecek en etkili yöntem boyayı kazıma ya da yüzme yöntemidir. Zira kurumuş akrilik boya deri kabuğu gibi soyulur.

Ressamlar akrilik boyaları nasıl kullanır?

Akrilik boyaları, diğer su bazlı boyalar gibi tuvalde veya diğer objeler üzerinde kolayca kullanmak mümkündür. Suluboya veya guaj boya gibi su katılarak kullanılabilir. Akrilik boya kullanmak için tek yapılması gereken boyaya diğerlerinde olduğundan daha fazla su katmaktır. Eğer yapılacak resimde, tuval üzerine katmanlar ve kabartmalar oluşturmak gerekiyorsa akrilik boyalar bu iş için harika sonuçlar vermektedir. Akrilikler genel olarak her tür malzeme ve her yüzeye uygulanabilir; kullanıldıkları ortam renkler canlılıklarını yitirmez. Ahşap sanatında, tren, bina, gemi, uçak modeli gibi model oyuncak yapımında kullanılabildiği gibi; diğer hobi sanatlarında boyama işlerinde başarılı bir şekilde uygulanabilirler.

Suluboya ve yağlıboya akriliklere oranla resim sanatı için kullanılan uygulama yüzeyleri daha azdır. Yağlı boya ve sulu boya kağıt, tuval, ahşap, duvar gibi yüzeylerde kullanılırlar; ancak akrilik boyalar hemen hemen her yüzeyde başarılı bir şekilde kullanabilir.

Akrilik Boyanın özellikleri nelerdir? Akrilik Boya Nerede Kullanılır?

Akrilik Boya Teknikleri ve Kullanım Alanları

Akrilik boya ile farklı efektler elde etmek için çeşitli akrilik bazlı çeşitli ürünler kullanılır.

  • Akrilik boyanın kuruma süresini % 50’ye kadar geciktirmek için akriliklere jel geciktirici ilave edilir.
  • Akrilik boyaya derinlik efekti kazandırmak için doku macunu eklenir.
  • Metalik veya sedefli ortamlar, renkleri korurken akriliklere metalik veya parlak bir görünüm kazandırır.
  • Mat veya parlak vernikler, boyanın görüntüsünü korumak için bitmiş bir işin üstüne boyanır veya püskürtülür.
  • Şeffaf camlar için ince akrilik renklere daha canlı renkler elde etmek için, sır ortamı eklenir.
Mandala sanatı ve akrilik boya kullanımı…

 Akrilik Boya ve El Sanatlarında kullanımı 

El sanatları eserleri için kullanılan akrilik boya en yaygın ve ucuz akrilik boya çeşididir. Çeşitli renklerde üretilen, pürüzsüz ve kremsi bir kıvama sahip olan bu boya çeşidi; Ahşap, seramik, kâğıt, kumaş, cam ve kanvas gibi pek çok obje üzerinde kullanılabilir. Yine bu tarz boyalar bir çok iç mekân düzenleme projelerinde kullanıma uygundur.

 Sanatçılar için Akrilik Boya 

Tuval üzerine sanatçıların kullanabileceği akrilik boyanın özellikleri kullanım alanlarına göre değişmektedir. Öğrenci dereceli akrilik boyalar daha ucuzdur düşük kaliteye sahiptir; fakat dayanıklılığı gayet iyidir.

Sanatçıların kullandığı akrilik boyaların, boyama yaparken iyi bir tutarlılık ve kontrol sağlaması gerekir; bunun için üstatların kullandığı çeşitli Akrilik boya teknikleri vardır. Bu çeşit sanat boyaları ince veya ayrıntılı çalışmalar için kullanılır; birkaç dakika içinde kururlar ve düzgün kenarlar (kontur) sağlar, böylece resim veya diğer sanatsala çalışmalar yaparken tabakaları hızla eklemeye devam edebilirsiniz. Ağır gövdeli akrilik boya daha kalındır, bu da dramatik fırça darbeleri ve daha fazla dokulu çalışma için iyidir. Aynı zamanda, renk karıştırmaları için de uygundurlar çünkü daha yavaş kururlar, birkaç saatten bir haftaya kadar kurumaya kadar kurutulurlar.

Ev dekorasyonu için Akrilik Boya çeşitleri ve kullanımı

Lateks boya, akrilik esaslı bir boyadır. İç cephe boya uygulaması, tavan boyama veya dış cephe boya uygulaması için uygundur. Lateks boya, mattan parlaklığa kadar çeşitli yüzeyler içerir. Kuruma süresi, bitime bağlı olarak değişecektir, ancak çoğu bir saat içinde dokunulacak kadar kuru olacaktır. Ek katlar uygulanmadan önce boyayı iyice kurumasına izin verin. Boyamadan önce bir kat lateks astarın uygulanması, lateks boyasının dayanıklılığını artıracak ve rengi daha gerçekçi tutacaktır. Piyasada dekorasyon iç ve dış mekan düzenlemesinde kullanılan çeşitli akrilik esaslı boyaları mevcuttur: Akrilik Dış Cephe Kaplaması, Su Bazlı Akrilik Astar, Su Bazlı Süper Akrilik İç Cephe macun, Akrilik Su Bazlı Dış Cephe macun ve Akrilik Emülsiyon Esaslı Konsantre Astar gibi farklı akrilik esaslı boya ve macun çeşitleri vardır.

 


 

Konu ile ilgili yapılan aramalar:

Akrilik boya teknikleri nelerdir? Akrilik boya nasıl kullanılır? Akrilik boya kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Resim sanatında akrilik boya kullanım teknikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir