Edebiyatİz Bırakan ŞahsiyetlerKültür

Çok yönlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüpoğlu

Türk resminin ve şiirinin önemli isimlerinden biri kabul edilen Bedri Rahmi Eyüboğlu, ilk resim eğitimini Trabzon Lisesi’nde Zeki Kocamemi’den aldı. 1929 senesinde girdiği Güzel Sanatlar Akademisi’nde Nazmi Ziya Güran ve İbrahim Çallı atölyelerinde çalıştı. Çok yönlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüpoğlu kimdir…

Henüz okulu bitirmeden 1932 yılında Paris’e ve 1933 yılında Londra’ya gitti. 1936 senesinde Türkiye’ye dönen sanatçı, akademiden mezun oldu ve hayatının sonuna kadar bu okulda öğretmenlik yaptı.

Türkiye gezileri kapsamında 1938 yılında Edirne’ye ve 1941 yılında Çorum’a giden sanatçının bu dönemdeki resimlerine köy manzaraları, köy kahveleri gibi Anadolu görünümleri hakim olmuştur. Sanatçı 1940’lı yıllarda duvar resimlerine yöneldi.

1950’li yıllarda mozaik çalışmalarına başlayan sanatçı 1958 yılında yaptığı 272 metre karelik dev mozaik panoyla Brüksel’de altın madalya kazanmıştır.

1960 ve 1961 yıllarındaki Amerika seyahatlerinin ardından kısa bir dönem soyut resme yönelmiştir. Yurt içinde ve yurtdışında çeşitli sergilere katılan sanatçı pek çok ödüller almıştır.

 

 

Resmin yanı sıra heykel, gravür, mozaik, seramik gibi bir çok dalda eserler veren sanatçı kumaş üzerin baskı resimler de yapmıştır.

Kübizm ve Matisse’den etkilenen Eyüboğlu, sanatının daha geç dönemlerinde, Türk halk sanatı ile geleneksel Osmanlı el sanatlarına ve minyatürlerine ilgi duymuştur. Motifin ön plana çıktığı bezemeci bir üslupla özgün eserler vermiştir.

Milletleri onurlandıran bağrından çıkardığı kahramanlar, kültürde, sanatta, iş dünyasında başarılı şahsiyetler olarak karşımıza çıkan önder kişilerdir.

Kahramanlıklar, çeşitli konularda başarılı şahsiyetler bakımından Türk milleti oldukça şanslıdır; Bu konuda Türk milleti zengin bir tarihe sahiptir.

Tarihin derinliklerinden gelen milletimiz, kendi mesleklerinde de öncüler yetiştirmiş, dünyaya öncü olan başarı önderi şahsiyetleri yetiştirmek bakımından oldukça zengin bir tarihe sahiptir.

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU (1911-1975)

 

Alıntı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir