EtkinliklerHaber-YorumKültürSanat

İstanbul için kültür sanat sezonu başladı

 

Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İstanbul’un giderek cazibe alanını artırdığına dikkati çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nca düzenlenen 2013-2014 kültür-sanat sezonunun açılışı yapıldı. İstanbul için kültür sanat sezonu başladı yapılan törenlerle birlikte…

istanbul_kultursanat

Şen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ana hedeflerinin kültürün ve sanatın her alanında, kültür ve sanat üreticisine imkanlar nispetinde yardımcı olmak olduğunu belirterek, “İstanbul’da gerçekleşen birçok sanat olayına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür birimi olarak, alt yapı desteği ve hizmet verdiğimizi gururla paylaşmak istiyorum. Kütüphaneler geçtiğimiz yıl hizmet saatlerini biraz genişletmişti. Bu yıl yazarları ve okurları buluşturarak, kütüphanelere canlılık getirmek istiyoruz. Şubat ayında kütüphanelerimizde bulunan Osmanlıca arşivimizi dijital olarak internet ortamında ulaşılır hale getireceğiz” diye konuştu.

Şehir tiyatroları 100 yaşında

Şen, Şehir Tiyatroları’nın 2014 yılında 100. yaşını kutlayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu yıla özel önemli projeler planlamaktayız. İlk defa Şehir Tiyatrolarımızın Kütüphanesi elden geçirilerek düzenlenecek. İstanbul’da Alemdağ, Bağcılar ve Sultangazi’de 3 yeni kültür merkezini İstanbulluların hizmetine sunacağız.”

Tiyatroda oynanacak metin bulma konusunda zorluk yaşadıklarını anlatan Şen, ilerleyen günlerde bir oyun yazma yarışması düzenlemek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Şen, şöyle devam etti:

“İstanbul Şehir Tiyatroları, toplumda barışa da işaret etmek için simgesel olarak 2013-2014 sezonunda hem Necip Fazıl Kısakürek’in hem de Nazım Hikmet’in birer oyununu, aynı dönemin farklı sahnelerinde sahneleyecek. Bu iki eser, İstanbul’u kucaklayacak. Böylelikle karşıtlıkların sembolü olarak kullanılan bu iki değerli Türk şairinin, sanatçısının eserleriyle, insanlara bir kere daha sanat ve kültürle dostluğun nasıl pekiştirileceğini hatırlatmış olacağız.”

Konuşmanın ardından, davetlilere Şehir Tiyatroları tarafından hazırlanan “İstanbul” konulu şiir dinletisini sunuldu. Sunumda Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet’in kaleme aldığı İstanbul şiirleri, Şehir Tiyatroları oyuncuları Nazan Yetkin ve Çağatay Palabıyık tarafından seslendirildi.

Sezon açılışı sanatçıları buluşturdu 

Açılışa katılan oyuncu Süheyl Uygur, yeni sezonun hayırlı olması dileyerek, “Tiyatro yapmak zorundayız. Babam Nejat Uygur 80 yaşına kadar tiyatrosunu sürdürdü, bizler de bu mesleği babamız gibi yıllarca sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk ise “Çok mutluyuz. Ben de bu kervana katılıyorum. Her ay konserlerimiz olacak. Ekim ayında her ay birer konserimde türkülerimi söyleyerek, vatandaşlarla buluşacağım. Bu etkinlikler için sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Gencebay: “Yavaş yavaş her şey daha iyi olacak”

Sanatçı Orhan Gencebay ise gazetecilerin Demokratikleşme Paketi’yle ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine, siyasi bir kişiliği olmadığı için paketi vatandaş olarak değerlendirebileceğini söyledi.

Akil İnsanlar Heyeti’nde yer aldığını ve bu görevlerinin 1 Haziran’dan önce bittiğini belirten Gencebay, “Ben bir akademisyen veya siyasetçi değilim, sadece duyarlı bir sanatçı ve vatandaşım. Ülkem nasıl iyi olacaksa öyle olsun. Herhangi bir siyasi grubun mensubu değilim ama bir Türk vatandaşı olarak ülkemin çok iyi olmasını istiyorum” diye konuştu.

Gencebay, Türkiye’de çok çeşitli görüşler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Dil, din, ırk farklılığı vardır ama hiçbir zaman bu farklılık ötekileştirme anlamına gelmez. Dolayısıyla devletimiz tüm bu farklıklara aynı seviyede ve aynı mesafededir. Temel kurgumuz budur. Cumhuriyet devleti olarak, temel prensiplerimiz olduğu gibi duruyor. Zaten onlara dokunmak isteyen de yok. Onun haricinde insanların mutlu olması için gereken çalışmalar yapılacak. Bu paket ne ilk ne de sondur. ‘Bu paket her şeyi içeriyor’ denemez ama mutlaka çok önemli aşamalar var bu paketin içinde. Onu da siyasiler ve akademisyenler, çok iyi değerlendirecektir. Hepimiz bu ülkenin iyi olmasını isteriz. Bir anda sihirli bir değnek yok ki her şey daha iyi hale gelsin. Yavaş yavaş her şey daha iyi olacak.”

Yeni sezonda oyunlar 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 100. yılını kutlayacağı 2013-2014 sezonuna 2 Ekim 2013 tarihinde perdelerini açarak başlıyor.

Şehir Tiyatroları, Ekim ayında 3’ü yeni 27 oyun sahneleyecek. 2012-2013 sezonu sonunda özel gösterimlerle seyirciyle buluşan Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği “Para” ve Aristophanes’in yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği “Lysistrata” (Kadınlar da Savaşırsa) adlı oyunlar, bu sezon ilk kez sahne alarak seyirci karşısına çıkacak. Nazım Hikmet’in yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği “Yolcu” ise sezonun diğer yeni oyunu…

Şehir Tiyatroları Ekim ayında, “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, “Buluşma Yeri”, “Vişne Bahçesi”, “Ocak”, “Kösem Sultan”, “Şark Dişçisi”, “Hıdrellez”, “İstanbul Efendisi”, “Türkiye Kayası Bir Göç Hikayesi”, “Toros Canavarı”, “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi”, “Zengin Mutfağı”, “Yüzleşme”, “Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum”, “İstanbul Hatırası”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” oyunları ile “Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt”, “Ali Baba ve Kırk Haramiler”, “Karagöz Tatlıcı”, “Damlaların Dansı”, “Kedi ile Palyaço”, “Karagöz Balıkçı”, “Boncuk”, “Çiçek Prenses” çocuk oyunlarını sahneleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir