Bilim ve TeknolojiSosyal MedyaSosyal-Toplumsal

Sosyal medyada kendinizi korumanın yolları

Sosyal medya hesaplarınıza girebilecek hackerlar vardır ve bu sosyal medya sitelerindeki muhtemel hacker saldırılarından kendinizi koruyabilirsiniz. İşte sosyal medyada hesaplarınızı ve yüklediğiniz kişisel bilgilerinizi korumanın yolları… Sosyal medyada kendinizi korumanın yolları nelerdir?

Otobüste vapurda parola gerektirmeden girilen genel Wi-Fi ağlarına dikkat edin

Otobüste vapurda ve diğer kamu özel kuruluşlarında bulunan ücretsiz wi-fi ağları insana cazip gelse de şifre gerektirmediği için tehlikeli olabilir aslında… Herhangi bir şifre gerektirmeden girilebilen halka açık Wi-Fi ağları hack saldırıları açısından risk altında olabilir. Bilgisayar korsanları, mesela kullanıcı adları ve şifreler gibi kişisel bilgilerizi ele geçirmek için bu ağları kolayca kullanabilir. İşte tam bu sebeple sosyal medya sitelerinde gezinmek için halka açık şifresiz bir Wi-Fi ağı kullanmaktan sakınmanızı tavsiye ediyoruz.

Sosyal medya hesaplarınıza giriş yaparken iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın

Bu uygulama, önemlidir ve bu sosyal medya sitelerinde kullandığınız kişisel verileri korumanın en iyi yollarından biridir. İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi iyi ve tavsiye edilen bir uygulamadır çünkü kötü niyetli bir saldırganın e-postanızı veya sosyal medya hesabınızı hacklese bile, telefonunuza gönderilecek kod olmadan profilinize giriş yapması imkansızdır.

Bu sebeple, telefonunuz başkasının eline geçmedikçe, kötü niyetli birisinin sosyal medya hesabınıza giriş yapması ve kişisel bilgilerinizi veya kimliğinizi çalması imkansızdır. Bu sebeple iki faktörlü kimlik doğrulaması uygulamasını kullanmak akıllıca bir tercihtir.

Sosyal medya hesabınıza giriş yapmadığınız halde, tesadüfen telefonunuz bir kod alırsanız, bu durum, birisinin sizi hacklemeye çalıştığı manasına gelir. Bu, şifrenizi değiştirmeniz gereken zamandır.

Şüpheli bağlantıları açmayın

Bazı zamanlarda, sosyal medyada dolaşan ve arkadaşlarınız adına şüpheli linkler gönderen bir virüse rastlayabilirsiniz. Bu durum olduğunda, şüpheli bir bağlantı içeren bir mesaj alacaksınız. Bir arkadaşınızdan veya bir yabancıdan bu mesajı alabilirsiniz ve muhtemelen bir şeyi “görmeniz gerektiğini” söyleyen çok etkileyici bir başlığı olacaktır. Açmak isteseniz bile, kesinlikle açmayın!

Şüpheli bağlantılar yani söz konusu linkler, genellikle bilgisayarınıza zarar verecek veya sosyal medya hesabınızda sakladığınız kişisel bilgileri çalacak kötü amaçlı yazılımlar, kodlar içerir. Bu şüpheli linki samimi bir arkadaşınızdan almış olsanız da inanmayın! Genellikle göndermiş gözükmeleri, onların gönderdiği anlamına gelmez. Onlar da bir bilgisayar korsanın düzenlediği hack saldırısının kurbanı olabilirler. Onların hesabını kullanan bilgisayar korsanı akıllı telefonunuza veya bilgisayarınıza bir virüs bulaştırmaya çalışıyor. Arkadaşınızla telefonla veya yüz yüze görüşün ve o göndermediyse şüpheli bağlantıyı yok sayın ve sakın açmayın!.

Arkadaşınızdan gelen ve “müthiş indirimi kaçırma telefonuna gelen kodu bana yaz, seni de kaydedeyim” ifadesine sakın inanmayın. Telefonunuza gelen kod şifrenizi değiştirmek için kullanılacak kod aslında… Bunu karşı tarafa yazıp gönderirseniz, sosyal medya hesabınızı unutun gitsin. Çünkü artık hesabınız hack saldırısıyla ele geçirilmiş demektir.

İlgi alanlarınızla ilgili bir şifre kullanmayın

İlgi alanlarınızla ilgili birçok şey yayınlıyor olabilirsiniz. Yayınladığınız içerikle alakası olmayan bir şifre kullanmaya çalışın mutlaka… Bir bilgisayar korsanı sizi hedefliyorsa, önce gönderilerinize ve paylaşımlardaki ilgi alanlarınıza bakar. Burası şifrenizi bulmaya çalışacakları yerdir. İlgi alanlarınızla alakalı bir şifre kullanırsanız, dijital saldırganlara şifrenizi gümüş bir tepside sunmaktan sakının.

Aldığınız her arkadaşlık isteğini kabul etmeyin

Günümüzde insanların Facebook’ta yüzlerce binlerce arkadaşı ve Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde on binlerce takipçisi var. İlk bakışta, bu iyi ve çekici bir şey gibi görünebilir. Herkes popüler olmayı sever, bu insanların doğasında var.

Gerçekten takipçi listendeki insanları bir şekilde tanıyorsan, binlerce hatta on binlerce arkadaşın olması hiç sorun değil. Veya en azından onların sahte hesap olmadığını biliyorsanız… Bilgisayar korsanlarının sosyal medya kullanıcılarını hedef alma yollarından biri de, sahte hesaplar oluşturmak ve bu hesapları kullanarak sosyal medya aracılığıyla iletişim kurmaya çalışmaktır.

Kendinizi muhtemel hacker saldırılarından korumak istiyorsanız, kabul etmeden önce istek gönderen her profili kontrol etmeye çalışın. Profil sahteyse, onu yok sayın ve arkadaşlık isteğini silin gitsin. Bu şekilde bilgisayar korsanı ilgi alanlarınızı tam olarak göremez ve profilinizi hacklemesini zorlaştırmış olursunuz.

 

Alıntı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir