Haber-YorumSağlık

Yaz aylarında gözlerimizi klimanın zararlarından nasıl korumalıyız?

Baharın yerini yaza bırakmasıyla göz nezlesi gibi alerjik göz hastalıklarının geride kaldığı düşünülebilir. Ancak sanılanın aksine gözlerde alerji ve enfeksiyon yaz döneminde de görülmeye devam edebiliyor. Yaz aylarında gözlerimizi klimanın zararlarından nasıl korumalıyız?

Bu hastalıkların özellikle tatil dönemlerinde artış gösterdiğini belirten uzmanlar, “Yaz tatilinde gözler sıklıkla deniz, havuz, kum ve güneş ile doğrudan temas halinde. Bu temas da alerji, enfeksiyon ve göz iritasyonu gibi hastalıklarının artmasına neden olabiliyor” diyor. Tatil sürecinde hijyen koşullarına ihtimam gösterilse bile bazı durumlarda yine de gözlerde hassasiyet ve alerji oluşabiliyor. Bu sorun oluşturan etmenlerin yanında klimaların da yaz aylarında göz sağlığı açısından ciddi problemler oluşturabileceğini, unutmamak gerekiyor. Uzmanlar, “Güneş kremi kullanırken ya da klimalı bir alandayken gözlerimizi korumak için özel önlemler almak gerekebiliyor” diyor.

Türkiye’de beklenen Afrika sıcaklarının da yaklaşmasıyla birlikte evlerde ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılan soğutucu klima birçok hastalığa sebep oluyor. Özellikle yaz aylarında göz hastalıklarında artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vatandaşlara doğru klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; Op. Dr. Aylin Akbay, Klima ortamında zarar görmemek için dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Hasta yanma, batma, kaşınma, sulanma şikayetleriyle geliyor”

Akbay, “Klima, gözümüzün yüzeyindeki gözyaşını azaltması sebebiyle gözümüze zarar veren bir durum haline geliyor. Göz kuruluğu yapıyor demiştik. Bu dolaylı yönden de göz yüzeyinde enfeksiyonlara yatkınlık yapar. Yani viral ve bakteriyel enfeksiyon sıklığını artırır. Ayrıca gözde allerjik konjonktivit reaksiyon sıklığını da arttırır. Bu nedenle hasta; yanma, batma, kaşınma, sulanma şikâyetleri sıklıkla karşımıza gelir” dedi.

 

Kontakt lens kullananlar ekstra dikkatli olmalı

Klimanın göz yüzeyini kuruttuğundan kontakt lens kullanıcılarının gözünde de problem yaratacağını vurgulayan Op. Dr. Akbay, “Eğer düzgün ve rutin düzenli muayeneye gelmiyorlar ise ve kötü bir kullanıcı ise göz yüzeyindeki kuruluk daha fazla görülür. Konjonktivitler daha ağır seyreder. Hatta kornea iltihabı yani keratit dediğimiz bir durumla da karşılaşırız ki bu görme azalmasına sebebiyet verebilen bir durumdur” şeklinde konuştu.

Romatolojik bağ dokusu hastalığı olanlar, sistemik ilaç kullananlar, diyabet hastaları, tiroit hastalarının zaten göz kuruluğu problemi yaşadığını belirten Op. Dr. Akbay şunları söyledi:

 

“Bu kişilere klima, daha ciddi bir sonuçlara neden olup daha ciddi hasar verebilir. Konjonktiviti daha ağır seyredebilirsiniz. Hasta ne kadar sıkıntılı bir konjonktivit geçirirse göz yüzeyinde o kadar hasar kalabiliyor ya da kuru göz şiddeti o kadar fazla olabiliyor.

 

Yaz aylarında en önemli şeylerden biri klimaya karşı oturmamaktır. Örneğin araba seyir halindeyken veya ofiste bilgisayar, cep telefonuna bakarken klima kullanıyoruz. Bu cihazlar kullanıldığında zaten göz kırpma sayımız azalır.

On-Onbeş saniyede bire iner. Klima da eklendiğinde göz daha çok kurur. Bu yüzden klimaya karşı oturmamalı. İkincisi klima filtrelerini ve kanallarını çok düzgün temizlenmesi gerekiyor.

 

——

 

Konuyla ilgili yapılan bazı aramalar:
Klimanın zararları nelerdir?, Klimanın insan sağlığına etkileri nelerdir?, Klimanın sağlığımıza zararı var mı?, Klima hangi zararları veriyor? Klimanın zararlı etkilerinden nasıl korunmalıyız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir