DokümanlarEğitimGörsel SanatlarHobilerKültürSanatVideo Galeri

Ebruli Türk Bayrağı nasıl yapılır?

Kültür – sanat servisi / hobitat.com
***
Türk Bayrağı yapımında Ebru sanatındaki Akkâse tekniği kullanılmaktadır. Akkâse tekniği aslında Ebru ve katı’ sanatlarını birleştirdiği gibi yazılı ebru yapıldığı takdirde hüsnü hat da eklenerek üç sanat dalını birleştirmektedir. Ebruli Türk Bayrağı nasıl yapılır? sorusunun cevabını sanatçımız aşağıdaki videoda sunmaktadır.

Yukarıdaki videoda Ebru sanatçı Sezai Temel Ebru Türk Bayrağı’nın nasıl yapıldığını uygulamalı olarak göstermektedir. Videoyu izlerken sağ alt köşedeki ABONE OL butonuna tıklayıp HOBİ TAT kanalımıza abone olmayı unutmayınız… İyi seyirler…

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal.
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.
Mehmet Akif Ersoy

Ebru sanatı camiasında “Akkâse ebru”nun, Necmettin Okyay’la geleneksel Türk ebru sanatında başlangıç yaptığı kabul edilir. Osmanlı dönemindeki belgesel kaynaklarda akkâse ebru ya da yazılı ebru çalışmalarına rastlanmamaktadır.

Akkâse sözcüğünün “akis”ten kelimesinden geldiği ve üzerine ikinci bir kat ebru yapılarak bir öncekinden “akis/yansıtma” yapıldığı düşünülmektedir. Eğer bir hüsnü hat çalışmasından yola çıkılarak yapılan bir akkâse ebru varsa, bu esere “yazılı ebru” deniliyor.

Akkase tekniği figüratif desenler üzerinde de kullanılıyor

Hat çalışmalarının dışında çeşitli figüratif desenler üzerinde de akkâse ebru tekniği çalışmaları yapılabilir; bu çalışmalara en güzel örnek olarak Sadrettin Özçimi’nin Levni minyatürlerinden yola çıkarak hazırladığı koleksiyon gösterilebilir.

N. Okyay’ın Akkâse tekniği arap zamkı kullanımına dayanmaktaydı; Arap zamkı kullanarak çalışılan hattın ya da figürün ana hatlarının içinin ince fırça yardımıyla üstü ıslatılarak ve kurutularak sonradan ebruya yatırılması suretiyle “akkâse ebru” eserler ortaya konmaktadır.

Arap zamkı uygulanmış yüzeyler hiçbir şekilde ikinci bir kat ebru almamaktadır. Ancak bu işlem sırasında istenmeyen bir bölgeye arap zamkının damlaması sonucunda temizlik ya da düzeltme yapma imkanı kalmadığından bu işlem çok dikkatle tatbik edilmelidir.

Diğer akkâse ebru yapım tekniği ise, katı’ (kağıt oyma) sanatının kullanılmasıdır. Osmanlı dönemi kitap sanatları arasında yer alan “katı’ sanatı”nın özel teknikleri ve kağıt oyma araçlarıyla, (bisturi – kesme bıçağı veya küçük makaslar) akkâse ve yazılı ebru çalışmaları yapılabilir.

Bu çalışmayı yapabilmek için öncelikle kağıt oyma tekniklerine ilişkin maharet ve eğitim zorunludur; Zira gerek desen, gerekse hat eserlerinin kesilip oyulmasında belli kurallara riayet edilmediğinde eserler deforme olabilmektedir. Ayrıca üzerinde çalışılacak hüsnü hat veya figüratif eserin telif haklarıyla ilgili de etik ve hukuki kurallara uyulması gerekmektedir.

Yukarıdaki videoda, Ebru sanatçısı Sezai Temel, Ebru sanatında Akkâse tekniği ile Türk Bayrağı yapımını uygulamalı olarak gösteriyor.


şişli escort

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir